Saturday 15 December 2012

Cant VI.- Odiseu i Nausícaa.


Els dies que l´errant passa a Lleida, són un bàlsam per a reparar certes ferides i del viatge.

Com Odiseu, als afores de la ciutat, prop d'un bosc de pereres, envaït ja per la civilització, està la “Torre Saroqui”, la casa del Jaume i la Pepita, on Nausícaa (Nuria), en aquesta història ja està casada, li ofereixen aliments i hospitalitat.



En la psicodèlica Llotja veiem l'espectacle d'Andreu Buenafuente i Romero, que representen “Ningú sap res”. Una paròdia sobre el desconeixement total que tenim uns d'uns altres, i així i tot ens atrevim a opinar i jutjar. Em sona a alguna cosa propia i actual. Ningú sap res del que li passa als altres pel cap i a l'interior de la seua casa. Xafarders és el que hi ha. Mirant a la seua pròpia casa quedarien sorpresos.



Mirador del Claustre
Els dies passen, Odiseu realitza incursions en la ciutat de Lleida, en particular al Turó de Lleida, al territori de la Noguera, el Valles Occidental i el Barcelones.

El Turó de Lleida esta coronat per la majestuosa Catedral – Seu Vella – Castell, que destaca sobre tota la ciutat. La seua missió religiosa acabá en 1707.
L'ombra de Felip V era allargada, després de la conquesta de la ciutat va decidir la destrucció de la Seu, però la seua mort es va produir abans de donar l'ordre. Però açò no va ser obstacle perquè guanyara l'estament militar sobre el religiós, interessat en la seua situació estratègica, i des de llavors fins a 1948, va ser caserna militar.

Campanar
Tres punts de la Seu capten major interès al errant.
.
El campanar octogonal amb els seus 60 metres d'altura i 238 graons, que és visible des de qualsevol punt de la ciutat.

La Porta dels Fillols, que durant molt temps va ser la porta principal i per on havien d'accedir els que anaven al baptisme. La porta i l'escalinata d'accés, causa curiositat a Odiseu, ja que des d'alguns punts de la ciutat, s'observa nítidament.

El claustre, una vertadera joia i espai de tranquil·litat i pau. La seua situació fa que a través de cinc arcs s'obtinga una visió de mirador sobre la ciutat. Els 17 arcs ogivals interiors, donant pas a la llum reflectida en les parets mil·lenàries, són ocasions que no cal perdre's.



                                   La Seu Vella de Lleida

 En la Noguera, Camarasa, població que dóna el nom a un pantà proper, un més en la llera del riu Noguera-Pallaresa, afluent del riu Segre, que al seu torn creua la ciutat de Lleida i banya els peus de la Seu Vella.
Afegeix la llegenda


Camarasa va ser visitada fa anys pel l´errant viatger, i el paratge li va encantar. Cerca una imatge, un moment que reflectir. Una bella fotografia que desprenga pau.

El riu Noguera-Pallaresa baixa tranquil, els diferents murs construïts, domen la velocitat que li dóna el pendent i ara corre mans, però en èpoques de desglaç s'obrin les comportes dels embassaments, i es produeix un augment del cabal. És llavors, quan el riu corre amb alegria i amb un rumor d'arrossegament de cants rodats desgastador.

Riu Noguera-Pallaresa
Al costat de la denominada Batalla de l'Ebre, la Batalla del Segre, menys coneguda però no per açò es menys sagnant i estratègica. El control de les centrals elèctriques va fer de la zona un altre escorxador del que no hi ha xifres, però que es podrien acostar a les esmentades en la batalla de l'Ebre.

Coincidint amb l'operació judicial, per un presumpte frau urbanístic, en la qual es deté a 12 persones, s'estableix un cap de pont a Sabadell, on en un modern estatge ens allotgem dues nits.

Sabadell i Terrassa, van ser dos grans nuclis tèxtils, on la revolució industrial transformá la vida dels seus habitants i el paisatge. El creixement ràpid pel devessall de treballadors a les fàbriques tèxtils i les indústries auxiliars, fomentá un creixement desordenat de les poblacions, cosa que en l'actualitat s'intenta remeiar.


Teler
A Terrassa en una antiga i magnifica fàbrica tèxtil, el Museu de la Ciència i la Tecnologia, una exposició de l'enginy de l'home al servei de la col·lectivitat. Un museu on, ser català és sinònim d'emprenedor, avançats a les seues èpoques, atrevit, constant i admirable. És un museu on es palesa la diferència, en est hi ha peces originals, usades en les indústries i empreses catalanes. En el de València, maquetes i reproduccions.

                                                
                                       Pujem al Montcau

Montcau 1.056 m.



Sabadell, un nom propi s'ha fet quotidià entre els valencians, gràcies a la gestió modèlica de saqueig i espoli, àdhuc no aclarida i castigada, i que va portar a una entitat bandera, la Caixa d'Estalvis del Mediterrani – CAM, a una ruïna tal que, Sabadell és el nou nom i Banc Sabadell el “felpudo” que tapa el nom de la CAM, que ja solament valia un punyetero euro.

Passeig de Gràcia.





I Barcelona, lluminosa, nadalenca, bulliciosa, cosmopolita i Gaudiana.







Casa Batlló - Antoni Gaudi
Catedral - Barcelona

 Enllaços:













La Rambla de Barcelona



Canto VI.- Odiseo i Nausícaa.
















Los días que el errante pasa en Lleida, son un bálsamo para reparar ciertas heridas y del viaje.

Como Odiseo, en las afueras de la ciudad, cerca de un bosque de perales, invadido ya por la civilización, está la “Torre Saroqui”, la casa de Jaume y Pepita, donde Nausícaa (Nuria),  en esta historia ya está casada, le ofrecen alimentos y hospitalidad.
En la psicodélica Lonja vemos el espectáculo de Andreu Buenafuente y Romero, que representan “Nadie sabe nada”. Una parodia sobre en desconocimiento total que tenemos unos de otros, y aun así nos atrevemos a opinar y juzgar. Me suena a algo propio y actual. Nadie sabe nada de lo que le pasa por la cabeza y en el interior de su casa. Chumas es lo que hay. Mirando a su propia casa quedarían asombrados.
Los días pasan, Odiseo realiza incursiones en la ciudad de Lleida, en particular al Turó de Lleida, al territorio de La Noguera, el Valles Occidental y el Barcelones.
Seu  Vella de Lleida
El turó de Lleida esta coronado por la majestuosa Catedral – Seu Vella – Castillo, que destaca sobre toda la ciudad. Su misión religiosa termino en 1707. La sombra de Felipe V era alargada, tras la conquista de la ciudad decidió su destrucción, pero su muerte se produjo antes de dar la orden. Pero eso no fue obstáculo para que ganara el estamento militar sobre el religioso, interesado en su situación estratégica, y desde entonces hasta 1948, fue cuartel militar.
Tres puntos de la Seu captan mayor interés  al errante.
El campanario octogonal con sus 60 metros de altura y 238 escalones, que es visible desde cualquier punto de la ciudad.
La Puerta dels Fillols, que durante mucho tiempo fue la puerta principal y por donde debían acceder los que iban al bautismo. La puerta y la escalinata de acceso, causa criosidad a Odiseo, ya que desde algunos puntos de la ciudad, se observa nítidamente.
El claustro, verdadera joya y espacio de tranquilidad y paz. Su situación hace que a través de cinco arcos se obtenga una visión de mirador sobre la ciudad. Los 17 arcos ojivales interiores, dando paso a la luz reflejada en las paredes milenarias, son ocasiones que no hay que perderse.
Riuo Noguera-Pallaresa
En la Noguera, Camarasa, población que da el nombre a un pantano cercano, uno más en el cauce del rio Noguera-Pallaresa, afluente del  rio Segre, que a su vez cruza la ciudad de Lleida y baña los pies de la Seu Vella.
Camarasa fue visitada hace años por el errante viajero, y el paraje le encantó. Busca una imagen un momento que reflejar. Una bella fotografía que desprenda paz.
Tuneles del Noguera-Pallaresa
El rio Noguera-Pallaresa baja tranquilo, los distintos muros construidos, doman la velocidad que le da la pendiente y ahora corre manso, pero en épocas de deshielo se abren las compuertas de los embalses, y se produce un aumento del caudal. Es entonces, cuando el rio corre con alegría y con un rumor de arrastre de cantos rodados desgastador.
Junto a la denominada Batalla del Ebro, la Batalla del Segre, menos conocida pero no por eso menos sangrienta y estratégica. El control de las centrales eléctricas hizo de la zona otro matadero del que no hay cifras, pero que se podrían acercar a las mencionadas en la batalla del Ebro.
Embassament de Terradets
Coincidiendo con la operación judicial, por un presunto fraude urbanístico, en la que se detiene a 12 personas,  se establece un cabeza de puente en Sabadell, donde en una moderna morada nos alojamos dos noches.
Museu de Ciencia i tecnologuia de Terrassa
Sabadell y Terrassa, fueron dos grandes núcleos textiles,  donde la revolución industrial transformo la vida de sus habitantes y el paisaje. El crecimiento rápido  por la avalancha de trabajadores a las fábricas textiles y las industrias auxiliares, fomento un crecimiento desordenado de las poblaciones, cosa que en la actualidad  se intenta remediar.
Techo de boveda catalana fabrica textil
En Terrassa en una antigua y magnifica fábrica textil, el Museo de la Ciencia y la Tecnología, una exposición del ingenio del hombre al servicio de la colectividad. Un museo donde, ser catalán es sinónimo de emprendedor, adelantados a sus épocas, atrevido, constante y admirable. Es un museo donde se patentiza la diferencia, en este hay piezas originales, usadas en las industrias y empresas catalanas. En el de Valencia, maquetas y reproducciones.
Montcau
Un nombre  propio se ha hecho cotidiano entre los valencianos, gracias a la gestión modélica de saqueo y expolio, aun no aclarada y castigada,  y que llevó a una entidad bandera, la Caja de Ahorros del Mediterraneo – CAM, a una ruina tal que, Sabadell es el nuevo nombre y Banco Sabadell el felpudo que tapa el nombre de la CAM, que ya solo valía un puñetero euro.
Y subimos al Montcau de 1.056 metros, dentro del Parque Natural de San Lorenzo del Monte y el Ocau. Aire puro, vista magnifica cuerpo renovado.
Catedral de Barcelona
Y Barcelona, luminosa, navideña, bulliciosa, cosmopolita y Gaudiana.







No comments:

El palanganer i l' orinal. - El palanganero y el orinal.

Quan veig que un paisà porta a la mà una ampolla d'aigua; tan bén arregladeta, amb precintes, segells, certificats i anàlisi (que cu...